Restauratie

rieten-dak-reparatie-1
rieten-dak-reparatie-2

Wanneer bij een bestaande rieten kap de bindmaterialen door slijtage van het dak in het zicht komen i sde kap doorgaans aan vervanging toe. Dit is echter niet altijd het geval. Als er onder de bindmaterialen nog voldoende lang riet aanwezig is kan een rieten kap in aanmerking komen voor restauratie door middel van doordekken.

Met doordekken begin je onderaan het dak. Telkens wordt er een laagje van 30 cm teruggehaald en wordt de verweerde buitenlaag van het riet gesneden. Het schone oude riet ligt nu los op het dak en wordt doorzeefd met nieuw riet dat we tussen en op het bestaande riet schuiven. Na het bijstoppen wordt de laag riet geëgaliseerd met de rietklopper.

Omdat het bestaande bindmateriaal meestal niet meer voldoet, wordt bovenop het riet een gegalvaniseerde draad gelegd. Om het geheel naar de kap toe te trekken worden roestvrijstalen draadjes naar de kap genaaid en daarna kan het riet tussen de staaldraad en de kap worden opgesloten. De staaldraad die dwars op de rietrichting ligt komt minimaal 10 cm onder het oppervlak te liggen. Het dak kan nu dus jaren slijten voordat het weer in het zicht komt !

De totale dikte van het doorgedekte dak varieert tussen de 22 en 26 cm. Ter vergelijking; een nieuw rieten dak varieert tussen de 28 en 32 cm dikte. Bijna een nieuw dak dus!