Onderhoud

before_after_wl
before_after_wl_2

Afhankelijk van diverse factoren en omstandigheden die de levensduur van een rieten dak in gunstige of ongunstige zin beïnvloeden, kan een rieten kap zonder adequaat onderhoud best een aantal jaren meegaan. Maar toch, de mooie goudgele kleur van het met de hand gesneden riet, dat met zorg en vakmanschap is aangebracht, wordt veelal aangetast door algen en mossen. Het riet vervalt langzaam maar zeker tot een grauwe deken, die het huis geen meerwaarde meer geeft en van de riante uitstraling van weleer blijft niet veel meer over.

Het dak ventileert niet meer, het wordt steeds natter doordat het vocht niet weg kan en op ten duur verrot het riet met alle kwalijke gevolgen van dien. Vaak denkt men op enig moment toe te zijn aan een nieuw rieten dak, hetgeen een kostbare investering met zich meebrengt. Al snel wordt de conclusie getrokken dat de levensduur van het rieten dak aanzienlijk korter is dan eigenlijk werd verwacht. Echter, een rieten dak dat slecht oogt hoeft nog niet versleten te zijn.

Goed onderhoud van een rieten kap is dus van levensbelang. Wanneer algen en mos de overhand beginnen te krijgen zijn daken meestal toe aan een onderhoudsbeurt. De algen en het mos worden dan met de hand of mete een heggenschaar van het dak verwijdert. Na dat dit gebeurt is zal het dakvlak weer egaal af worden geklopt met de klopper/dekspaan.

Uiteindelijk heeft het dak dan weer een mooie strakke uitstraling en kan het weer ademen. Het dak kan er dan weer jaren tegenaan.